Se alla

Idrott i skolan ger bättre utbildningsresultat!

Måndag 20 februari 2017

Regeringen säger nej till mer idrottsundervisning i skolan. Det görs otaliga kartläggningar och stödinsatser för att hjälpa elever till bättre resultat och bättre hälsa i skolan. Det handlar om egen dator, specialprogram, extralärare mm, vilket är gott och lovvärt. Men det finns också andra faktorer som är vetenskapligt belagda och mycket effektiva. Forskningen, som har bedrivits från Lunds universitet (Bunkefloprojektet) visar att idrott i skolan varje dag ökar elevernas prestationer. Fysisk aktivitet i tidigare åldrar är kopplad till ökad intelligens och inlärningsförmåga, minskar risken för diabetes och övervikt samt förbättrar självkänslan och koncentrationsförmågan samtidigt som stresståligheten höjs.

Överlag blev det högre betyg i matte, svenska och engelska. Fler gick ur nian med godkända betyg, särskilt tydligt var sambandet för pojkar. Andelen behöriga till gymnasiet ökade med 8 procent, och för pojkarna hela 13 procent. Projektet gav också bonuseffekter som bättre trivsel, färre konflikter samt ökad skelettstyrka. Amerikanska studier visar också på att barns hjärnor utvecklas mer när de rör sig regelbundet. Regelbunden fysisk aktivitet är inte lösningen på skolans alla problem, men kostnaderna är låga i förhållande till resultaten, som bättre betyg, förbättrat hälsoläge och minskade sjukvårdskostnader. I Kungsbacka finns våra idrottshallar och en fantastisk utemiljö. Det finns också ett stort intresse från idrotts- och föreningslivet att bistå med frivillig ledarverksamhet för att intressera våra barn och ungdomar. Kungsbacka behöver en tydlig färdriktning för att daglig motion i förskolan, grundskolan och gymnasiet måste vara efterfrågad och prioriterad. Mer idrott i skolan ger alltså bättre betyg.

Vi Liberaler vill på detta sätt uppmärksamma att eleverna i Kungsbacka behöver mer tid för fysisk träning och att engagera ledare från förening- och idrottsrörelsen. Initiativ kommer att tas i respektive nämnd.

 

Ulrika Landergren (L)                 Jan Eric Knutas (L)                 Tord du Hane (L)

Ordförande i                                1. Vice ordf                             Ledamot

Nämnden för Gymnasie &          Nämnden för Förskola &         Nämnden för Fritid &

Vuxenutbildning                        Grundskola                              Folkhälsa