Se alla

Vill satsa pengar på eliten

Onsdag 7 juni 2017

Liberalernas Tord du Hane vill att Kungsbacka ser över möjligheterna att satsa pengar på elitidrotten. Liknande satsningar finns i andra kommuner. Foto: Tobias Sandblom

Liberalernas Tord du Hane vill att Kungsbacka ser över möjligheterna att satsa pengar på elitidrotten. Liknande satsningar finns i andra kommuner. Foto: Tobias Sandblom

Vill satsa pengar på eliten

Policyn säger att Kungsbacka inte ska satsa på elitidrott. Men i en ny vision ser liberalernas Tord du Hane en öppning. Nu hoppas han att kommunen kan vika pengar till de bästa lagen och idrottarna.

I en intervju i Kungsbacka-Posten efterlyste sportjournalisten och krönikören Jan Hansson en satsning på elitidrotten i Kungsbacka. Han menar att varken politiker eller tjänstemän gjorde tillräckligt för att stötta de bästa lagen och enskilda idrottarna.

Tord du Hane, ledamot i fritidsnämnden, läste och reagerade. Han tycker sig också ha funnit en öppning. I kommunens senaste framtagna vision står att Kungsbacka ska satsa på bredd och spets.

– Spets och elit är ju synonymt. Jag värnar om föreningslivet, det är jätteviktigt, säger Tord du Hane.

Han säger att de kollat runt med andra kommuner. Bandylaget Villa har nu lagt till Lidköping till namnet och liknande exempel finns på andra ställen.

– Det är bra reklam för kommunen. Laget som är ute på vägarna marknadsför kommunen på ett ypperligt sätt.

I Falkenberg fick damfotbollslaget Böljan 300 000 kronor i bidrag när de gick upp i elitettan. Några liknande summor har Kungsbacka DFF aldrig sett skymten av.

– Summor och sådant kan man diskutera. Men jag tycker att vi ska utreda möjligheterna för Kungsbacka kommun att stötta. Det behöver inte vara ekonomiskt, det skulle även kunna vara annat föreningen behöver hjälp med, som lokaler eller liknande, säger Tord du Hane.

TYCK TILL! Bör Kungsbacka satsa på elitidrott?

Han konstaterar att breddidrotten fungerat mycket bra i Kungsbacka och att det kommit en liten elit ur det.

– Men föreningarna har inte tillräckligt bra ekonomi för att själva stötta elitidrottarna. Vårt uppdrag är att stötta föreningarna, sen hur de fördelar pengarna inom sig lägger vi oss inte i.

I nuläget kan klubbarna få aktivitetsstöd, medlemsbidrag och utbildningsbidrag. Men Tord du Hane saknar det direkt riktade elitstödet.

– Det är dags att börja inse att vi har en elit i Kungsbacka. Vi delar ut en massa tenntallrikar varje år och det är ju ett kvitto på att vi har lyckats med något, säger Tord du Hane.