Se alla

En spännande skolutmaning

Tisdag 24 januari 2017

Vi liberaler är alltid beredda att pröva nya sätt för att vi i Kungsbacka ska få en bättre utbildning. Vi är därför positiva till alternativa driftsformer och att utmana den befintliga organisationen i syfte att förbättra den.

Nämnden för För- och Grundskola kommer snart att fatta ett spännande beslut. Två skolor inklusive förskolor har ansökt om att få bedriva verksamheten på intraprenad. En driftform där den del av skolpengen, som idag används för den kommungemensamma förvaltningen, istället går tillbaka till skolorna. Efter en grundlig utredning har vi kommit fram till en form att driva intraprenadskolor i Kungsbacka. Vägen hit har varit lång. Vi hade tidigare tre kommunala självstyrande skolor, men den driftformen fick läggas ner på grund av att den stred mot lagstiftningen. Det har dock fortsatt funnits en önskan att pröva något annat sätt att driva kommunala skolor på. Därför tycker Liberalerna att det förslag som nu ligger på bordet är bra. Intraprenadskolorna ska ha en budget i balans. Ett  ”kontrakt” kommer att upprättas där det ska framgå vilka resultat- och kvalitetsförbättringar i verksamheten man vill uppnå. Likvärdigheten för barn och elever får inte påverkas negativt.

Efter försöksperioden kommer intraprenaden att utvärderas och lärdomar härifrån ska överföras till kommunens övriga skolor. På så sätt kommer alla barn och elever i kommunen att få del av resultatet.

Liberalerna är positiva till alternativa driftsformer och att utmana den befintliga organisationen i syfte att förbättra den.

 

Jan Eric Knutas (L)                                                        Marcus Clarin (L)

1.vice ordförande                                                           ersättare

Nämnden för Förskola och Grundskola                        Nämnden för Förskola och Grundskola