Se alla

Stoppa religiöst tvång i förskolan

Tisdag 19 juni 2018

Senaste veckan har GP skrivit om flickors klädsel i Göteborg. Föräldrar kräver att deras döttrar bär slöja hela dagen och att det kontrolleras av förskolepersonal. Det ska poängteras att vi ännu inte har nåtts av dessa signaler i Kungsbacka, men vi vill uppmärksamma frågan.

Enligt förskolans och skolans styrdokument ska miljön vara helt fri från religion. Barns rättigheter ska respekteras. Skolan är viktig för integration och här lär sig barn om svenska lagar, sedvänjor och värderingar. När personal på förskolor övervakar om flickor bär slöja inskränks deras rättigheter. Det sänder signalen att det är accepterat att göra skillnad på flickor och pojkar. Det går emot Liberalernas syn på jämställdhet.

Vi måste vara tydliga med att jämställdhet gäller alla, utan undantag. Vi får aldrig acceptera krav på könsåtskillnad och särbehandling på grund av kön eller religion. Flickor och kvinnor i Sverige har samma frihet som pojkar och män. Personalen måste få stöd i att stå emot förtryck utan oro för att bli stämplade som intoleranta.

För oss Liberaler är det självklart att alla delar av samhället ska stå upp för varje barns frihet och att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck. Kunskapen om detta måste bli större i hela samhället. Särskilt viktigt är det i förskolan.

Därför vill vi stoppa nya religiösa friskolor. Skolinspektionen måste granska skolor med religiösa inslag samt friskolor som drivs av trossamfund. Så värnar vi om varje barns frihet och möjlighet att växa som människa.

Jan Eric Knutas (L)                                                         Marcus Clarin (L)
1. vice ordförande                                                         ersättare
Nämnden för Förskola & Grundskola                           Nämnden för Förskola & Grundskola